h1

Trip Gunung Gap dan Ulu Semangkuk

March 20, 2017

Trip ni trip muslimah aje, mencari ketenangan diri by kak Rehan. Asal memanjat je sebab cari ketenangan kan. Jiwa penuh kekacauan. Isk. 

Bergerak naik selepas Subuh. Senang kacang track dia. Kalau nak gi yang lagi tinggi dari Broga, boleh pergi ini. Covet dua gunung terus. Cuma Gap tak ada apa sannklgat. View biasa sahaja and susah nak ambik view.

Target dari bawah ke Gap adalah lebih kurang 1 jam 30 minit. Rehat jap kat situ, then teruskan perjalanan lagi 1 jam 3p minit ke Ulu Semangkuk. 

Since track jelas, ada tanda ribbon merah barricade tape. Ramai jugak yanh pergi dalam group kecil. Hari kami naik ni, ada 3 group sahaja. Group pertama group 3 orang lelaki. Jumpa dekat Gap. Kami nak naik Ulu Semangkuk, diorang nk balik. Sempat suruh kami hati hati. Sebab nampak kami hanya berempat kot, perempuan semua. 

Inilah dia puncak Ulu Semangkuk. 

Bendera untuk props ada dua. Tak payah rebut k. Haha. 

Ada ini jugak. Beirut. Penanda puncak. 

Terima kasih Yun, sudi bawak. Next kita pergi Negeri Sembilan pula k. 

h1

Pine Tree Hill & Twin Peak Trip

March 20, 2017

So this is the peak. Lol.

It was in August 2016 when Aafiqi asked me nak pergi ikut naik hiking tak. I have no experience in hiking at all before. So ajak Lily and main redah je. Little did I know Pine Tree Hill yang terletak di Kuala Kubu Bharu ni dia punya trail dia mak aih. Naik turun naik turun. It means that waktu balik selepas sampai ke puncak, still nak kena naik. Dan juga, starting from that day, I hate tangga so much. Dia punya tangga jahat tak hengat.

Kami bertolak dari tempat start at 7.30am lebih kurang. Sampai dekat Pine Tree Hill at around 11.am gitu. Lepak jap, banyak lebah. Then naik lagi ke Twin Peak. Time ni Lily dah sakit ligamen dia. Kesian pulak. Aku jadi tukang teman orang sakit kali ni.

Bak kata orang, dah sampai Pine Tree, takkan tak pergi Twin Peak kan. Berjalan dengan penuh istiqamah dan lambat. Tanda dah nak sampai ialah tali katanya. Part paling aku suka ialah tali tali ini.

Akhirnya sampai. Makan makan tengahari. Kitorang makan sahaja. Without helping at all kah kah. Formulanya, Lily cakap selalu dah kita masak, bagi lah orang lain pula. And kitorg turun tempat tersembunyi sikit dan tidur.

Time patah balik psycho sikit. Nak solat nya, dah lambat. Oh btw kat sini tak ada waterpoint. Mujur lah aku bawak air sebanyak mungkin.

Tak ada lah penat sangat perjalanan sebab aku jalan dengan orang sakit. Tiga tapak rehat, tiga tapak rehat. Hee.

Dan akhirnya kami selamat sampai dekat luar jam 6pm. Yang lain lain tak tercedera, keluar jam 4pm dah sampai.

I really hope that one day boleh repeat. Sebab nak tengok pace diri sendiri. Sebelum ni ikut orang sakit kan.

But lesson yang paling berharga ialah, I will never leave my friend behind. Satu lagi. Bahaya weh kalau tinggal kawan sorang tengah hutan. Dan bahaya jugak kalau tak sihat pergi hiking.

Tq kepada semua yang terlibat. Jasa kalian amat saya kenang sampai bila bila. Ok sekian. Siapa nak pergi boleh ajak. 😁

Cannot hide that penat faces.

h1

My Very First Students. 

March 20, 2017

Their last Sports Day.

Looking at them, it reminds me on my first year of being a tc. Waktu tu jadi class teacher of 5 Jazari. And 5 Zindani for IS. I still remember even their position in the class.Even if you are as quiet as Zain Ammar but I still remember you. Shafiee, Nawi and Hasan, good job guys for these 3 weeks (and Akram too.) As a tc, I am so proud to see you all today. Nawi I still remember you got the “Student of the Month” in my class dulu. Hassan I still remember when you just entered the school, budak pandai. Kagum sangat when you asked my permission to renew your wudhu. (And before that you asked permission to read Quran sebab dh habis salin notes). Hazim tak tau betapa tak tenangnya tc bila dia cakap dia taknak join archery dah dulu. Pls dont do it again. 😛 Kamal, too many arguments n sometimes gave headache to me. 😂 Batch ni dulu, bertumbuk itu biasa. 😂
I still have 5 Jazari’s class pic on my table, coz I want myself to always remember them as my first students. Since they are my first students, they become so dear to my heart. I always remember how naughty this batch was. Tak pernah sebelum ni ustaz Kamaludeen bawa some students turun sekali waktu Teachers Photography Session kecuali waktu batch ni. 😂 But I know that kamu punya naughty tu takkan kekal. Kamu akan besar jadi orang baik baik. Naughty tapi ada hati. Dan tc nampak tu hari ni. Dolah. 😂
Ibrahim Khalilullah, I met him last week just before Puteri started. Ensar dan Ismail lost contact. Zakaria. Izmie kadang muncul. Azif tq for always DM me. Your words last time really comfort me. Irfan Khaliq. I miss Danish. Armand the bodybuilder. Azman last time jatuh patah dr pinggang ke bawah. Chong, Acap, Marwan n Imran too!Hope yang dah pindah, semua sihat dan tpelihara. 

So, this is how it feel when your first batch of students will soon leave the school. 

All the best in your IGCSE and SPM. Too many mistakes that I’ve done waktu mula jadi cikgu, do forgive me. 

Hope all of you will still get connected to each of your batch mate after this. 

And the girls. I wont post their pics without their permission. But do know that u are in my 💟

h1

He is Love..

September 15, 2015

Be heart.

And
When we didnt bump into each other for almost two weeks.
And both of us are so busy with our study.

And
When we start to talk only on weekends

But you still remain the same
Always concern everything that happens to myself
And try your best to catch up every story about me
And always remind me of His words.

I pray to Allah
May He bless both of us
Our dreams
Our parents
And our family.

I love you friend.

~hanasakura86~

h1

September 4, 2015

image

Balik awal dari sekolah, kerana perlu gegas ke UIA. Sudahnya, Teacher Raihan dah rindu kat anak anak murid. Sobss..

Tadi dalam kelas, sempat mengusik budak budak ni.

1) Adob

“Teacher, bahaya tak letak kaki dalam longkang”
“Letak la dalam longkang. Cacing masuk celah kaki kamu. Masuk dalam badan. Nak?”
“Haaa tak nak!!” – sambil terus belek tapak kaki.
“Tak payah la awak nak belek tapak kaki awak tu. Cacing tu dah masuk naik sampai atas dah tu. Masuk dalam otak awak. Dia tengah sedut la tu kruk kruk kruk.”- sambil jegil mata buat muka scary.
“Teacher taknak!!!” Sambil kedua belah tangan pegang pipi. Hahaha!

2) Ketumbat

Adob: Teacher sebab apa ketumbat kat mata Amirul tu jadi?
*Teacher tak boleh nak jawab sebab gelak sakan dengar dia sebut KetumbAt.
Adob: Kalau dari segi Islamic reason saya tau lah. Tapi scientific reason tak tau.

Teacher: Wah, Islamic reason bagai. Apa Islamic reason nye?

Adob: Sebab Amirul tengok benda tak elok la tu..

Teacher: Haha, tak la.. bukan.. tu sebab Allah nak test laa..

Amirul: Teacher, betul kan sakit tu kaffarah dosa.

Teacher: Haah. Kalau dosa kamu banyak, kurang la sikit.

Rayyan: Eleh teacher. Dia tu sebab banyak dosa tu teacher. Sebab tu dapat ketumbit. *mengusik*

Amirul: Eleh kau tu mata pun sepet. Lagi banyak dosa.

Rayyan: Aku mata sepet sebab banyak pahala lah..

Haha penat teacher gelak. Haih la sayang.. ♥♥♥

Love them. I really love them.

~hanasakura86~

h1

Sambung Belajar

September 4, 2015

Dah settle register.
Kad matrik pun dah siap.
Tadi pergi briefing course.

Sedih sikit. Sebab ada masalah. Orang lain dah add subjek. Tapi aku ada problem sikit.

Kena ambik pre requisite subjects sebab bukan education background.

Tapi.. aku dah jadi cikgu for 5 years so supposely tak payah ambik pre requisite.

Rugi satu sem la kalau ambik jugak. Isnin ni kena pergi settle kan. Alhamdulillah students tak de minggu depan. Cuti UPSR.

Cuma sedih sebab orang lain dah boleh masuk kelas. Aku belum. Huhu.

Tak pe.
Allah merancang. Sebab nak uji. Sebab sayang.

Jangan gagal ujian dari Tuhan. Nak angkat martabat.

~hanasakura86~

h1

Faham..

August 27, 2015

Kalau aku saja yang perlu faham orang.
Habis siapa yang akan faham aku?

~hanasakura86~

%d bloggers like this: